Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
ONLİNE MUAYENE
ONLİNE RANDEVU
SONUÇLARI GÖR

Sünnet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sünnet Hakkında Bilmeniz Gerekenler
06.07.2023

Sünnet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sünnet Nasıl Yapılır?
Sünnette penis başını örten sünnet derisi ufak bir cerrahi operasyon ile alınır. Sünnet sırasında tercihe göre lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. İşlem sırasında sünnet derisi penis başından çıkarılır ve fazla sünnet derisi kesilerek alınır. Ortalama 15 dakika arasında süren bir operasyonla sünnet işlemi tamamlanır. Operasyondan hemen sonra hasta evine gidebilir. Birkaç gün içinde iyileşme süresi tamamlanır. Dünyadaki birçok erkek gerek dini gerekse sağlık ve sosyal nedenlerden sünnet olmuş durumdadır.

 

Sünnet İçin En Uygun Zaman Nedir?

Hemen her yaşta ve douğum sonrası sünnet yapılabilir.  Ancak, yenidoğan dönemi ve çocuğun psikososyal algılamasının sorun olabileceği 3-4 yaş döneminde çocuğa özgü olarak  ayrıca değerlendirilmelidir.

Sünnet Neden Yapılır?
Sosyal ve dini nedenlerin yanı sıra; sünnet derisinin ucunda gerçek darlık olması (gerçek fimozis), sünnet derisine bağlı idrar yolu enfeksiyonu veya lokal enfeksiyon gelişmesi, sünnet derisinin geriye dönüp penis ucunu boğması (parafimozis) ve başka idrar yolu problemleri bulunması gibi tıbbi gerekçelerle de sünnet yapılması gerekli olabilmektedir.

Sünnetin Yararı Var mı?

Sünnet, idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini düşürebilir. Ayrıca yetişkin çağlarda cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklara yakalanma riski düşer. Glans iltihabı (balanitis), glans ve sünnet derisinin iltihabı(balanoposthit) önlenir. Gerçek fimozisin önlenmesi ve sünnet derisinin orijinal yerine geri getirilmesi(parafimoz) sağlamak için uygulanır. En önemlisi sünnet, penisin ucunun hijyen kalmasını sağlar.

Sünnet Nedir?

Sünnet; penisin baş kısmını saran derinin bir kısmının kesilerek çıkarılmasıdır. Ülkemizde sünnet,dini ve sosyal bir istek olup tüm erkek çocuklarına uygulanmaktadır. Sünnetin tarihçesi Taş Devri’ne kadar uzanmaktadır. Hz. Muhammed (S.A.V) sünneti önemle tavsiye etmiş, “Sünnet olmak İslam’ın fıtratındandır” demiştir.Sünnet, aile içinde törenler yapılarak aile yakınlarının, eş dost çevresinin bir araya gelmesine vesile teşkil eder. Dolayısıyla sosyal yönü de vardır. Çocuk açısından ise; arkadaşları arasında bir ayrıcalık vesilesidir. Kendisini, erkekliğe ilk adımı atmış olarak görür.

Sünnet Operasyonu Nasıl Yapılır ?
Sünnet operasyonu lokal anestezi uygulanarak yapılan cerrahi bir işlemdir. Anestezi için yapılan iğne 10-15 dakika içerisinde etkisini göstermekte olup ve çocuğun acı hissetmesini engellemektedir. Sünnet genellikle deriyi kesen bir bistüriyle veya makasla yapılmaktadır. Bütün işlem yaklaşık 15-20 dakika kadar sürmektedir.Sünnet sonrası yapılması gerekenler; Sünnet sonrasında kesilen bölge antibiyotikli gazlı bezle sarılmalı ve örtülmelidir. Sargı 24 saat peniste durmalı ve bundan sonra alınmalıdır. Çocuğun idrarı geldiğinde idrarını yapmalıdır. Eğer bir yanma hissi varsa hafif ılık temiz bir sudan 1-2 damla damlatılmasında sakınca yoktur.Sünnet işlemini şu şekilde yapmaktayım; Operasyonda lokal anesteziyi tercih etmekteyim.10-15 dakika da anestezi gerçekleşmekte olup ağrı duygusu kalmamaktadır. Bistüri ve makas kullanmaktayım.Sünnet yapıldıktan sonra, emilen sütür materyali kullanmaktayım.Sütürler separe (aralıklı) olarak konulmaktadır.İşlemin süresi yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. İşlemden sonra antibiyotik emdirilmiş sargı sarılmalıdır. Ve bu sargı 24 saat sonra açılmalıdır.Bazı çocukların sargısı hemen düşebilir ve penis kısa olduğundan sargıyı hemen tutmaz, bu durumda penis üstüne serbest olarak bir gazlı bez konulmakta veya özel bir sagılanma yapılmaktadır. Eğer bebek ise altı hemen bezlenmelidir.
Çocuğun ihtiyacı varsa, kliniğimizden ayrılmadan hemen önce idrarını yapmasını tavsiye ediyoruz. Çocuk masadan kalktıktan sonra,eğer büyükse arabaya yürüyerek gitmesinin inanılmaz derecede yararlı olduğunu düşünmekteyim. Sünnetten sonra eve gelen çocuk istiharata çekilmeli ve idrarının korkmadan yapılması ailesine söylenmeli ve bu gerçekleştirilmelidir. Çünkü çocuk, korkusundan idrarını yapmadığından sıkıntılar yaşamaktadır.Buna meydan verilmemelidir. İlk idrar yaparken penis başında hafif bir yanma olabilir. 1-2 damla ılık su damlatılmasının mahsuru yoktur.

Sünnet Mutlaka Yaz Aylarındamı Yapılmalı ?

Erkekler doğduğu günden ölünceye kadar her yaşta her gün sünnet olabilir. Sünnetlerde bir tatil ihtiyacı olmadığı gibi sünnetlerin yapılması için bir mevsim şartı da yoktur. Sünnet 365 gün yapılabilir. 50 yıl önce kapalı mekanlar yoktu ve sünnet için hasat zamanı beklenirdi. Bu sebeplerle süregelen sünnet törenleri yazın yapılmaya devam ediyor. Genelde hısım, akrabanın uzakta olmasından dolayı yaz ayları beklenir. Okulların tatil olması yaz aylarına denk geldiği için de sünnetlerin çoğu yazın yapılır.Tüm bunlar isteğe bağlı yapılır. Yani sünnet için yaz aylarında yapılma şartı yoktur. Sünnet 365 gün yapılabilen bir operasyondur.

Sünnet Sonrası Ne Gibi Riskler Olabilir?
Sünnetten sonra oluşabilecek olası riskler arasında sünnet bölgesinde kanama, enfeksiyon, ağrı, sünnet hattı  iyileşirken kabuklanma, tahriş ve yaralanma bulunur.
Alanında uzman bir cerrah tarafından uygun bir ortamda uygulandığında bu sorunların oluşma riski oldukça düşüktür. Aksi takdirde çok daha büyük ve ciddi sorunlar, riskler ve nadiren geri dönüşümsüz problemler oluşabilmektedir.

Çocuklar Kaç Yaşında Sünnet Edilmeli ?
sünnet için en uygun dönemlerin 1-15 ay, 7-10 yaş arası olarak benimsenir. Sünnet cerrahi bir müdahale olsa da çocuk gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Özellikle belli yaş grupları arasında yapılması çocuğun zihinsel gelişimi için önemlidir. 2-5 yaş döneminde erkek çocukların ruhsal-
cinsel gelişimi açısından kritik bir dönemdir. Çocuk örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için tıbben zorunluluk olmadıkça 2-5 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır.Sünnet, erkek üreme organının en uç kısmını örten deri ekinin usulüne uygun ve steril şartlarda yapılan cerrahi bir işlem ile çıkarılması olarak tanımlanabilir. Aileler içinse sünnet bir gurur kaynağı. Toplumumuzda çocukların erkekliğe ilk adımı attıkları gün olarak kabul gören sünnet ile ilgili en çok merak edilen soruların başında hangi yaşta uygulanması gerektiği geliyor.