Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
ONLİNE MUAYENE
ONLİNE RANDEVU
SONUÇLARI GÖR
Menisküs Yırtığı
05.06.2023

Menisküs Yırtığı

Menisküs, eklemi oluşturan kemikler arasında şok emici ve yük taşıyıcı olarak görev yapan ve eklem kıkırdaklarını aşırı yüklerden koruyan “C” şeklinde bir kıkırdaktır. Menisküs yırtığı, bir darbe veya burkulma sonucu oluşabilir. Genellikle gençlerde ve sporcularda görülen menisküs yırtığı, ileri yaştaki bireylerde ise diz eklem kıkırdaklarının ve menisküs yapısının zayıflamasıyla ortaya çıkabilir. Menisküs yırtığı tedavisinde cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlere başvurulabilir.


Menisküs nedir?
Menisküs, diz eklemi içinde femur (uyluk kemiği) ve tibia (kaval kemiği) kemikleri arasında bulunan C şeklinde bir kıkırdaktır. İç ve dış menisküs olmak üzere iki adettir. Menisküs, eklemi oluşturan kemikler arasında şok emici ve yük taşıyıcı olarak görev yapar ve eklem kıkırdaklarını aşırı yüklerden korur.
Menisküs yırtığı genellikle kimlerde görülür?
Menisküs yırtığı veya yaralanmaları herkeste olabilir. Ancak menisküs yırtıklarının spor yapanlar ve ileri yaşta erişkinlerde görülme olasılığı daha fazladır. 
Menisküs yırtığı neden ve nasıl olur?
İki çeşit menisküs yırtığı vardır. Genç ve aktif insanlarda görülen menisküs yırtığı, bir darbe veya burkulma sonucu meydana gelir. Bazen menisküs yırtıklarının beraberinde bağ ve kıkırdak yaralanmaları da olur.   Daha ileri yaşlarda diz eklem kıkırdakları ve menisküsler dejenere olur ve yapısı zayıflar. Bu hastalarda kendiliğinden veya basit hareketlerle menisküs yırtığı gelişebilir.
Menisküs yırtığı tedavisinde başvurulan yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Dizin dinlendirilmesi ve istirahat
Şiddetli ağrı ve şişliği azaltmak için buz uygulaması, 3 ile 4 saatte bir 15-20 dakika boyunca buz uygulaması ağrının rahatlatılmasını sağlayabilir.
Elastik bir bandaj ya da dizlik ile şişliği önlemek ve kompresyon uygulamak
Fizyoterapi uygulamaları ( coldpack, hotpack , TENS , ENMS, US ve egzersiz programları )
Konservatif (koruyucu) tedaviler her vaka için yeterli olmayabilir. Yırtık çok büyükse, dizde kilitlenme ve hissizlik gibi semptomlara neden oluyorsa ameliyat gerekebilir. Menisküs yırtığı onarımı için yapılan cerrahi operasyonlar çok komplike değildir ve genellikle güvenlidir.
Tedavi edilmeyen menisküs yırtıkları ilerleyebilir, semptomlar kötüleşebilir ve geri dönüşü mümkün olmayan komplikasyonlara neden olabilir. Tedavi edilmeyen menisküs yırtığı nedeniyle dizde artrit (eklem iltihabı) gelişme riski artar. Menisküs yırtığında erken tanı ve uygun tedavi için beklenmedik semptomlar varlığında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak, alanında uzman ve tecrübeli bir doktor ile tedavi ve takip planı oluşturmak önemlidir.

Özel Maltepe Ersoy Hastanesi
Uz. Dr. Yasin Altundal