Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
ONLİNE MUAYENE
ONLİNE RANDEVU
SONUÇLARI GÖR

İşitme Kaybına Erken Tanı ile Tedavi Mümkün

İşitme Kaybına Erken Tanı ile Tedavi Mümkün
07.04.2023

İşitme Kaybına Erken Tanı ile Tedavi Mümkün

Kulak Anatomisi
Kulak; beş duyu içinde işitmeyi sağlayan organımızdır. Kulak organı anatomik olarak dış kulak, orta kulak ve iç kulak bölümlerinden oluşur. Dış kulak kepçesi ve 2-5-3 cm uzunluğunda dış kulak yolu dibinde kulak zarı bulunmaktadır. Kulak zarının iç tarafında zara tutunan çekiç (malleus), örs (incus) ve özengi (stapez) kemikçiklerinin bulunduğu orta kulak boşluğu yer alır. Orta kulak östaki yoluyla genize açılır. Orta kulaktan küçük bir pencere (oval pencere) ile iç kulak kısmına geçilir. Burası salyangoz gibi yapıda olan (koklea) ve sakkulus ile utriculus kesecikleriyle yarım daire kanalları bulunur. Bu yapı iç kulak sıvısı ile doldurulur.

 İç kulak sıvısı içinde işitme sinirine ait duyu hücreleri (tıpkı piyano tuşları gibi bazal membran denilen yapıya dizilmiş hücreler) bulunur. Aynı zamanda keseler ve yarım daire kanalları iç kulak sıvısı ile doludur. İç kulaktaki bu yapılar sayesinde dengemizi ve uzaydaki konumumuzu belirlemede etkilidir.

İşitmeyi Azaltan Nelerdir?
İşitme testleri; işitmenin tam olmadığı durumlarda yukardaki anatomik yapıların bozulması demektir. Kulak zarı delinirse, orta kulakta iltihabi durumu, kemik zincir bozulması durumu, iç kulak rahatsızlıkları gibi birçok sebep işitmeyi zedeler. Bu durumlarda işitme testlerine başvurlur.

İşitmenin Azalması Durumunda Ne Yapılır?

  • Odyometrik testleri odyometri aletleri ile odyologlar tarafından yapılır.  Burada gerekli olan sessiz ortamdır. Odyometri odası ve cihazı ile ses işitme kaybı ölçülür. İşitme kaybı iletimde ise pürton  odyogram ile anlaşılır. 
  • Orta kulakta havasızlık olursa bunu ölçmek için timpanogram testi yapılır. İç kulak sinir iletisinde kayıp varsa iyi duyan kulak gürültü ile meşgul edilerek duymayan kulak daha iyi ölçülür. 
     
  • İşitme yaşa  bağlı olarak azalmış  (presbiakuzis) ise konuşmayı ayırt etme testi uygulanır (speach diskriminasyon). Buna benzer supraliminer testler ile daha ayırıcı tanılara gidilebilir.