Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
ONLİNE MUAYENE
ONLİNE RANDEVU
SONUÇLARI GÖR

Bulimia Nervoza Hastalığında Beslenme Tedavisi

Bulimia Nervoza Hastalığında Beslenme Tedavisi
14.02.2024

Bulimia Nervoza Hastalığında Beslenme Tedavisi

    Bulimia Nervoza, kilo almaya duyulan korku sebebiyle yeme davranışından sonra kusma, laksatif ilaç kullanımı ve/veya aşırı düzeyde fiziksel aktivite yapmak olarak tanımlanır. Tıkınırcasına yeme ve sonrasında kusma davranışının 3 aylık sürede haftada 1 kez görülmesi tanı kriterlerinin başında gelir. Bulimia problemi yaşayan bireyler normal beden kütle indeksinde olsalar dahi vücutlarının yaşadığı stres ve kusma davranışı sebebiyle mutlaka sağlıklı beslenmeye teşvik edilmelidir.

    Bulimia vücutta reflü, boğaz ağrısı, ağız kokusu, diş çürükleri, vitamin eksiklikleri, kılcal damarlarda çatlamalar, dişlerde lekelenme, ödem, dehidratasyon, kalp ritim bozuklukları, böbrek harabiyetleri ve enfeksiyona sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple mutlaka tedavi edilmelidir. Tedaviye bütüncül yaklaşılmalı, doktor, psikolog ve diyetisyen ile birlikte ilenlenmelidir.

Bulimia Nervoza hastalarında beslenme tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır

•    Vitamin ve mineral eksiklikleri saptanmalı ve bu olası eksikliklerin giderilmesi için beslenme tavsiyelerinde bulunulmalıdır.

•    Kısıtılayıcı diyetlerden uzak durulmalıdır. Kusma öncesinde gerçekleştirilen tıkınırcasına yeme davranışını önlemek adına kısıtlayıcı beslenme programları yerine az az sık sık yenilen sağlıklı ve dengeli beslenme programlarına geçmek tavsiye edilmelidir.
•    Tıkınırcasına yeme davranışını önlemek için midede doygunluk hissi sağlıklı gıdalardan sağlanmalıdır. Bu sebeple yüksek lifli sebzeler, bakliyatlar, tahıllar beslenmede sık sık yer almalıdır.

•    Beslenme durumu düzenlenirken çok sıkı kurallarla belirlenmiş diyetler yerine sezgisel beslenme adı verilen kişinin kendi bedenini ve isteklerini dinleyerek uyguladıkları beslenme planları benimsenebilir.

•    Kişi mutlaka beslenme eğitimi almalı ve besinleri tanımalıdır. Zamanla kendisine iyi gelen besinleri ve iyi gelen miktarları saptayarak tam bir denge ve düzen içinde beslenme davranışı geliştirilmelidir.

•    Tedavi sürecinde beslenme günlüğü tutmak tavsiye edilir. Bu günlükler diyetisyen ve psikolog ile paylaşılabilir.

•    Kişi tedavisi sonlanana kadar düzenli olarak hem doktor hem diyetisyen hem psikolog seanslarına katılmalıdır.

Uzman Diyetisyen Ecem Özge URAY